JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

08.07.2019r. – 12.07.2019r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

08.06.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki czekoladowe na mleku, rogalik z masłem i dżemem brzoskwiniowy

II. Jabłko, sok multiwitamina/woda

Zupa pomidorowa z ryżem (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Makaron świderki z twarogiem i sosem truskawkowym. Kompot wieloowocowy Chleb orkiszowy z masłem z pastą z kurczaka i ogórkiem kiszonym. Herbata miętowa

09.06.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem. Herbata owocowa

II. Banan, sok przecierowy z marchewki/ woda

Zupa Kapuśniak (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Potrawka z kurczaka z ryżem parabolicznym i warzywami. Kompot wieloowocowy Kisiel owocowy z podpłomykiem Woda niegazowana

10.06.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 8, 9

I. Baton z masłem, twarogiem z ogórka zielonego, czosnku i szczypiorku. Herbata z cytryną

II. marchew, sok jabłkowy/woda

Zupa z fasolki szparagowej (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką. Pieczeń z indyka w sosie własnym z kaszą orkiszową. Kalafior gotowany z masłem i bułką tartą Kompot wieloowocowy Talerz owoców z bakaliami: Jabłko, banan, kiwi, truskawki, żurawina, orzechy Woda niegazowana

11.06.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą zieloną pomidorem, ogórkiem zielonym, Kawa zbożowa

II. Kiwi, sok brzoskwiniowy/ woda

Zupa pieczarkowa z makaronem (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Kluski z mięsem (wyrób własny) z duszoną cebulką. Surówka z białej kapusty i marchwi Kompot wieloowocowy Budyń waniliowy z sokiem wiśniowym (wyrób własny) Lemoniada

12.06.2019

PIĄTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo z masłem, żółtym serem, ogórkiem zielonym, rzodkiewką i szczypiorkiem Herbata owocowa

II. gruszka, sok winogronowy/woda

Krem z brokułów z groszkiem Ptysiowym (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką. Ryż zapiekany z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem Kompot wieloowocowy Chleb żytni z masłem, serkiem topionym, pomidorem i ogórkiem, Herbata owocowa

 

15.17.2019r. – 19.17.2019r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

15.07.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 4, 7, 9

I. Płatki owsiane na mleku z żurawiną, chałka z masłem i dżemem jagodowym

II. jabłko, sok winogronowy /woda

Zupa Kalafiorowa z kaszą manna (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietanąKluski na parze podane z koktajlem truskawkowym, Kompot wieloowocowy Chleb żytni z masłem, pastą z tuńczyka z koperkiem Herbata z cytryną

16.07.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, pomidorem, ogórkiem zielonym. Bawarka

II. Kiwi, sok brzoskwiniowy /woda

Zupa grochówka z grzankami (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Bitki z szynki wieprzowej z mieszanką cebul, kasza pęczak gotowana w soku pomidorowym, surówka z selera jabłka i rodzynek Kompot wieloowocowy Mus z jabłek z rodzynkami i cynamonem Woda niegazowana z cytryną i miętą

17.07.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Baton z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem Kawa zbożowa

II. Truskawki, sok pomarańczowy/ woda

Zupa koperkowa z ryżem (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną. Kotlet mielony z ziemniakami, sałatka z zielonej sałaty i jogurtu naturalnego Kompot wieloowocowy Chleb żytni z masłem, pastą pomidorowo – czosnkową, z zieloną pietruszką i żółtym serem Herbata melisa

18.07.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, parówki dla dzieci z szynki, ketchup, pomidor koktajlowy Herbata z cytryną

II. Gruszka, sok z cz. porzeczki/ woda

Zupa rosół z lanym ciastem (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Makaron spaghetti z sosem bolońskim mięsem mielonym i warzywami Kompot wieloowocowy Koktajl z truskawek na maślance z nasionami chia Paluch kukurydziany

19.07.2019

PIĄTEK

1, 3, 4, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, z pastą z makreli i ogórkiem kiszonym Herbata z cytryną

II. Marchew, sok z cz. porzeczki/ woda

Zupa krupnik (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Omlet ze szczypiorkiem, ziemniakami, marchewka z groszkiem zielonym z podprawą zacierną Kompot wieloowocowy Smoothie brzoskwiniowo truskawkowe z cytryną i miętą, Wafle podpłomyki

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.