JADŁOSPIS od 20.09.2021r. do 24.09.2021r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.09.2021r.





     1,3,7,9

I. Płatki czekoladowe na mleku, Chałka z masłem i dżemem malinowym

 

 

II. Paluch kukurydziany, woda

Zupa mix fasolki szparagowej (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Kompot
wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, serkiem topionym, prażonym słonecznikiem i pomidorem
Herbata owocowa

   Wtorek

21.09.2021r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą kminkową, białą rzodkiewką i papryką kolorową
Herbata z cytryną

II.
Marchewka, woda

Krupnik z kaszy jęczmiennej (na wywarze mięsno warzywnym)
Zrazy wołowo wieprzowe
kluski śląskie (wyr. Własny), surówka z kapusty czerwonej z marchewką i jabłkiem
Kompot
wieloowocowy


Budyń czekoladowy z wiórkami kokosa
Woda z pomarańczą

     Środa

22.09.2021r.





1,3,7,9

I. Bułka wieloziarnista z masłem, pastą z szynki konserwowej ze szczypiorkiem i ogórkiem zielonym
Herbata czarna

II.
Winogrona b/p , woda

Zupa marchewkowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Filet z indyka w ziołach z ziemniakami

Mizeria z koperkiem
Kompot wieloowocowy


Parówki w cieście francuskim

Herbata owocowa

Czwartek

23.09.2021r.




       1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, sałatą zieloną i pomidorem
Herbata z cytryną

 

II. Jabłko, woda

Zupa jesienna (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron łazanki z mięsem wieprzowym, kapustą i dodatkiem pieczarek
Kompot wieloowocowy

 

Koktajl jagodowy na maślance
Podpłomyk

Piątek

24.09.2021r

 





     1,3,4,7
,9

I. Chleb orkiszowy z masłem, sałatka z pomidorem, mozzarellą, bazylią
Kawa zbożowa z mlekiem


II.Brzoskwinia, woda

Żurek z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym)
Burger rybny domowy (wyrób własny) z ziemniakami, kapusta pekińska z kolorową papryką
Kompot wieloowocowy

 


Ciasteczka z marmoladą (wyrób własny)
Kakao

 

JADŁOSPIS od 27.09.2021r. do 01.10.2021r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

27.09.2021r.




     1,3,7,9

I. Rogalik z serkiem straciatella (wyrób własny)
Kakao

 

 

II. Marchew, woda

Zupa ziemniaczana (na wywarze mięsno warzywnym)

Racuchy drożdżowe z owocami
Kompot
wieloowocowy


Chleb królewski z masłem, pastą z awokado i papryką kolorową
Herbata owocowa

   Wtorek

28.09.2021r.

 



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, kalarepą i ogórkiem konserwowym
Herbata z cytryną

II.
Jabłko, woda

Zupa ogórkowa z ryżem(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Rumsztyk mielony z ziemniakami, buraki domowe
Kompot
wieloowocowy


Legumina z rodzynkami
Herbata z goździkami i pomarańczą

     Środa

29.09.2021r.




1,3,7,9

I. Baton z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem


II.
Banan , woda

Zupa neapolitańska (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron farfalle z kurczakiem i szpinakiem
Kompot wieloowocowy


Chleb firmowy z masłem, kiełbasą oławską i ogórkiem zielonym
Herbata owocowa

Czwartek

30.09.2021r.




       1,3,7,9

I.Kanapka mix, z szynką konserwową, żółtym serem, sałatą, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem
Herbata z cytryną

 

II.Gruszka, woda

Zupa brokułowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Klopsy z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym z kaszą jęczmienną

Surówka Colesław
Kompot wieloowocowy

 

Smoothie brzoskwiniowe
Wafle ryżowe

Piątek

01.10.2021r

 





     1,3,4,7
,9

I. Bułka grahamka z masłem, pastą z makreli w pomidorach i ogórkiem kiszonym
Herbata z cytryną

II.Winogrono b/p, woda

Zupa Shreka (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kluski leniwe z masłem klarowanym, cukrem i cynamonem
Kompot wieloowocowy

 


Szarlotka domowa (wyrób własny)
Ciepłe mleko z miodem

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.