JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

16.09.2019 r. – 20.09.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

16.09.2019

PONIEDZIAŁEK

 

1,3,7,9

I. Płatki czekoladowe na mleku, rogalik z masłem i 100% dżemem brzoskwiniowym

II. jabłko, sok winogronowy /woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką Naleśniki z białym serem i dodatkiem 100% dżemu owocowego Kompot wieloowocowy Chleb królewski z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem Herbata melisa

17.09.2019

WTOREK

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką białą, papryką czerwoną i ogórkiem zielonym Herbata z cytryną

II. kiwi, sok brzoskwiniowy /woda

Krem z dyni z pestkami dyni (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet schabowy z ziemniakami, Kapusta czerwona z jabłkiem Kompot wieloowocowy Kisiel owocowy z podpłomykiem Woda z cytryną

18.09.2019

ŚRODA

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem Inka

II. Śliwki, sok pomarańczowy/ woda

Zupa ogórkowa z ryżem (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Makaron Spaghetti z sosem bolońskim, mięsem mielonym i warzywami Kompot wieloowocowy Bułka grahamka z masłem, pastą z kurczaka i papryką czerwoną Lemoniada (wyrób własny)

19.09.2019

CZWARTEK

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem Kakao

II. Winogrona bezpestkowe, sok z cz. porzeczki /woda

Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną Pieczeń z indyka w sosie własnym, kasza i buraki Kompot wieloowocowy Budyń czekoladowy z wiórkami kokosowymi Herbata z cytryną

20.09.2019

PIĄTEK

 

1,3,7,8,9

I. Baton z masłem, żółtym serem, sałatą zieloną, pomidorem i ogórkiem zielonymHerbata owocowa

II. marchew, sok jabłkowy/ woda

Zupa krupnik (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Knedle ze śliwkami polane masłem klarowanym Kompot wieloowocowy Talerz owoców z bakaliami Lemoniada

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.