JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

25.06.2018 r. – 29.06.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

25.06.2018

PONIEDZIAŁEK

I. Kabanosik drobiowy chrzan, pomidorki cherry, pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowaz mlekiem.

II. kiwi, marchewka, sok wieloowocowy / woda mineralna.

1, 7

Zupa jarzynowa z ziemniakami (na wywarze mięsno - jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, zieloną pietruszką, ryż paraboliczny z truskawkami i jogurtem greckim, kompot.

7, 9

Tost z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, szynką, mozzarellą i plasterkiem papryki czerwonej, herbata owocowa.

1, 7

26.06.2018

WTOREK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, jajkiem gotowanym, pomidorem, ogórkiem małosolnym i szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem,

II. banan, jabłko, sok pomarańczowy / woda mineralna.

1, 3, 7

Zupa krem z brokułów z makaronem nitki (na wywarze mięsno - jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, koperkiem, bitka z szynki wieprzowej, ziemniaki, sałatka z młodych buraków z żurawiną, jabłkiem, olejem lnianym, kompot.

1, 3, 7, 9

Budyń z kaszy jaglanej (gotowane na mleku) z domową frużeliną z wiśni.

7

27.06.2018

ŚRODA

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, twarożkiem szczypiorkowym, pomidorem i rzodkiewką, kawa zbożowa z mlekiem.

II. morela, gruszka, sok przecierowy z marchewki / woda min.

1, 7

Zupa koperkowa z lanym ciastem (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) z jarzyną, nugetsy z kurczaka w chrupiącej panierce (z płatków kukurydzianych), ziemniaki, surówka z marchewki z prażonym słonecznikiem, kompot.

1, 3, 9

Kisiel domowy z malinami, chlebek pszenny lekki (typu wasa).

1

28.06.2018

CZWARTEK

I. Płatki owsiane na mleku (z dodatkiem suszonej śliwki), baton z masłem, konfiturą niskosłodzoną.

II. do chrupania: kalarepka i marchewka, sok z aronii / woda mineralna.

1, 7

Zupa solferino (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym)ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, zrazik mielony duszony w sosie pieczarkowym, kasza orkiszowa, sałata zielona z jogurtem, kompot.

1, 3, 7, 9

Chleb żytni z masłem, pastą z kurczaka (z zieloną cebulką, ogórkiem kiszonym), zieloną oliwką i pomidorkiem cherry, herbata miętowa.

1, 7, 10

29.06.2018

PIĄTEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasztetem z drobiu, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami warzyw, kawa zbożowa z mlekiem.

II. ananas, sok przecierowy z jabłka /woda mineralna.

1, 7

Zupa marchwianka z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym)ze śmietaną, jarzyną, koperkiem, łazanki z młodą kiszoną kapustą, chudą wędliną i cebulą, kompot.

1, 3, 7, 9

Mix owocowo – bakaliowy: banan, truskawki, morela, kiwi, ciasteczko belvita (z pełnego ziarna), herbata żurawinowa.

1, 3, 7, 8

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.