JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

19.02.2018 r. – 23.02.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

19.02.2018

PONIEDZIAŁEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, jajkiem gotowanym, papryką czerw./żółtą i zieloną oliwką, kawa zbożowa z mlekiem

II. gruszka, marchewka, sok wieloowocowy/ woda mineralna.

1, 3, 7

Zupa pomidorowa z ryżem (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, knedle z mięsem polane zarumienioną cebulką, surówka z selerówi jabłek (z rodzynkami i jogurtem), kompot.

1, 3, 7, 9

Talerzyk rozmaitości: cząstka ananasa, kiwi, jabłka, banana, żurawina suszona, orzechy laskowe, paluchy kukurydziane, herbata z dzikiej róży.

8

20.02.2018

WTOREK

I. Twarożek „awanturka” (z rzodkiewką i szczypior.), pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. mandarynka, jabłko, sok przecierowy z marchewki / woda mineralna.

1, 7,

Domowy rosół lubczykowy z makaronem z jaj przepiórczych, z jarzynką, zieloną pietruszką, eskalopki z kurczaka, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem, sosem koperkowo-ziołowym, kompot.

1, 3, 7, 9

Baton z masłem, miodem i prażonymi pestkami słonecznika, kakao.

1, 3, 7

21.02.2018

ŚRODA

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pasztetem kremowym, plasterkiem awokado, pomidorkiem koktajlowym i szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem

II. banan, marchewka, sok jabłkowy / woda mineralna.  1, 6, 7

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, zimowy „kociołek” warzywny (cukinia, pomidory, papryka kolorowa, kukurydza, cebula, czosnek, zioła) z chudą wędliną, kasza jęczmienna, kompot.

1, 6, 7, 9

Jogurt grecki „z piegami” (z dodatkiem nasion chia) polany sosem malinowym (100% owocu), wafle z amarantusem.

7

22.02.2018

CZWARTEK

I. Sałatka z jajka gotowanego, zielonego groszku, papryki czerwonej i szczypiorku, pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. ananas, kiwi, sok pomarańczowy / woda min.

1, 3, 7

Zupa koperkowa z ryżem (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzynką, kotlecik mielony drobiowo – wieprzowy „z pieca”, ziemniaki, marchew z groszkiem, kompot.

1, 3, 7, 9

Legumina z kaszy manny (gotowanej na mleku z laską wanilii) z prażonymi jabłkami z cynamonem.

1, 7

23.02.2018

PIĄTEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą z makreli wędzonej, sera twarogowego, ogórka kiszonego i zielonej cebulki, kawa zbożowa z mlekiem.

II. jabłko, marchewka, sok z czarnej porzeczki / woda mineralna.

1, 4, 7

Barszcz czerwony z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, łazanki wegetariańskie (makaron z pełnego ziarna, kapusta kiszona, pieczarki, cebula, czosnek), kompot.

1, 3, 7, 9

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem różanym posypane sezamem, napar z melisy.

1, 3, 7, 11

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.