JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

21.01.2019 r. – 25.01.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

21.01.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 4, 7, 9

I. Płatki owsiane na mleku z żurawiną, rogalik z twarogiem z brzoskwiniami (wyrób własny)

II. marchew sok winogronowy / woda

Zupa Kalafiorowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Kluski na parze z sosem truskawkowym (wyrób własny) Kompot wieloowocowy Chleb królewski z pastą z tuńczyka z koperkiem Herbata z cytryną

22.01.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką z puszki, pomidorem i rzodkiewką Kawa zbożowa

II. mandarynka, sok marchewkowy/woda

Krem z Brokułów z groszkiem ptysiowym(na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, śmietaną. Potrawka z kurczaka z warzywami i ryżem parabolicznym Kompot wieloowocowy Mus z jabłek z rodzynkami i cynamonem (wyrób własny) Podpłomyk

23.01.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane, z żółtym serem, czerwoną papryka i ogórkiem zielonym Herbata owocowa

II. jabłko, sok pomarańczowy/ woda

Zupa ogórkowa (na wywarze mięsno – warzywnym) śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet schabowy z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem Kompot wieloowocowy Tost z pieczywa pełnoziarnistego z masłem szynką konserwową, żółtym serem, papryką czerwoną Herbata owocowa

24.01.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z białą szynką, ogórkiem zielonym, rzodkiewką Bawarka

II. Gruszka, sok przecierowy/ woda

Zupa pomidorowa z makaronem literki (na wywarze mięsno - warzywnym) śmietaną, Łazanki z kapustą kiszoną, mięsem, kiełbasą i dodatkiem pieczarek Kompot wieloowocowy Talerz owoców: Banan, pomarańcz, jabłko, mandarynka Paluch kukurydziany

25.01.2019

PIĄTEK

1, 3, 4, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, z pastą z makreli z ogórkiem kiszonymHerbata z cytryną

II. Pomarańcza, sok z cz. porzeczki / woda

Zupa pieczarkowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, Filet z miruny z ziemniakami Kapusta kiszona z marchewką Kompot wieloowocowy Baton z masłem, pastą pomidorowo -czosnkową, zieloną pietruszką, żółtym seremHerbata owocowa

 

28.01.2019 r. – 01.02.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

28.01.2019

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Płatki kukurydziane na mleku, chałka z masłem i 100% konfiturą owocową

II. jabłko, sok pomarańczowy / woda

Zupa koperkowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet z jaj, ziemniaki posypane koperkiem, surówka z marchwi brzoskwini i jabłka Kompot wieloowocowy Budyń czekoladowy posypany wiórkami kokosowymi Herbata z cytryną

29.01.2019

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, pomidor, rzodkiewka Kawa zbożowa

II. Pomarańcza, sok przecierowy z marchewki / woda

Żurek (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej marchwi i rodzynek Kompot wieloowocowy Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym z nasionami chia Herbata z cytryną

30.01.2019

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, Jajecznica ze szczypiorkiem Herbata z cytryną

II. marchew, sok jabłkowy/woda

Zupa cebulowa (na wywarze mięsno - warzywnym) z zacierką ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Naleśniki z nutellą, bananem, i brzoskwinią Kompot wieloowocowy Chleb królewski z masłem, szynką wędzoną, ogórkiem kiszonym Herbata z cytryną

31.01.2019

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z kiełbasą oławską, papryką czerwoną i pomidorem Kakao

II. banan, sok z cz. porzeczki / woda

Zupa barszcz ukraiński (na wywarze mięsno – warzywnym) z zacierką ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Makaron Farfalle ze szpinakiem i kawałkami kurczaka Kompot wieloowocowy Kisiel owocowy z rodzynkamiHerbata z cytryną

01.02.2019

PIĄTEK


1, 3, 7, 9 

I. Baton z masłem, twarogiem ze szczypiorkiem, rzodkiewką, i zielonym ogórkiemHerbata owocowa

II. mandarynka, sok winogronowy/woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno- warzywnym) ze śmietaną jarzyną i zieloną pietruszką, Gulasz wielowarzywny z parówką i ryżem parabolicznymKompot wieloowocowy Kasza manna z 100% sokiem malinowym Herbata owocowa

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.