JADŁOSPIS  

od 23.11.2020r. do 27.11.2020r. 
(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

 
 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

23.11.2020r.






     1,3,7,9

I. Płatki czekoladowe z mlekiem
Rogalik z masłem i dżemem pomarańczowym



II. Marchewka, woda

Zupa kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr.

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Kompot
wieloowocowy


Bułka pełnoziarnista z masłem, z pastą z tuńczykai białą rzodkiewką
Herbata z cytryną

   Wtorek

24.11.2020r.

 





1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, pomidorem i ogórkiem konserwowym
Bawarka


II.
Jabłko, woda

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej(na wywarze mięsno warzywnym)zjarzyną, ziel. pietr.
Kotlet schabowy z ziemniakami
Surówka jesienna z kapusty pekińskiej
Kompot
wieloowocowy


Kasza manna z 100% sokiem malinowym
Lemoniada  

     Środa

25.11.2020r.





         1,3,7,9

I. Baton z masłem, stół szwedzki(ser, szynka, pomidor, ogórek, papryka)
Herbata z cytryną


II. Gruszka, woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron spaghetti z sosem bolońskim
Kompot
wieloowocowy


Tosty z szynką konserwową, żółtym serem i papryką kolorową
Herbata owocowa

Czwartek

26.11.2020r.




     1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, ogórkiem kiszonym i kalarepą
Herbata z cytryną

II.Winogrona b/p, woda

Zupa z soczewicy (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną z jarzyną, ziel. pietr.
Kaszotto drobiowe z warzywami
Kompot wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, pastą z awokado z pomidorem i kiełkami rzodkiewki
Herbata owocowa

Piątek

27.11.2020r

 




     1,3,7,9


I. Chleb królewski z masłem, twarogiem ze szczypiorku, ogórka zielonego i rzodkiewki
Kawa zbożowa z mlekiem

II.Mandarynka, woda

Zupa żurek (na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr.
Pierogi ruskie z małem klarowanym i duszoną cebulką
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto czekoladowe (wyrób własny)
Kakao

 

JADŁOSPIS

od 30.11.2020r. do 4.11.2020r.
(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

 

jadłospis

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.