JADŁOSPIS od 20.03.2023r. do 24.03.2023r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 20.03.2023r.
|
I. Mini bułka z masłem, białym serem, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
|
Kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym) Kompot wieloowocowy
|
Chleb żytni z masłem, pastą z kukurydzy i rukolą |
Wtorek 21.03.2023r.
|
I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, pomidorem II. Jabłko, woda |
Krem cebulowy z grzankami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Środa 22.03.2023r.
|
I. Baton z masłem, białą szynką i papryką czerwoną |
Zupa brokułowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Czwartek 23.03.2023r.
|
I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą oławską, rzodkiewką i ogórkiem
|
Krem z marchewki z pestkami dyni (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
Smoothie brzoskwiniowe Paluch kukurydziany |
Piątek 24.03.2023r.
|
I. Chleb razowy z masłem, jajkiem, pomidorem i zieloną cebulką
|
Barszcz (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
JADŁOSPIS od 27.03.2023r. do 31.03.2023r.
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek
|
I. Zacierka na mleku
II. Jabłko, woda |
Zupa ziemniaczana z dod. kiełbasy (na wywarze mięsno warzywnym) Kluski na parze z sosem brzoskwiniowym |
|
Wtorek 28.03.2023r.
|
I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z indyka i papryką kolorową Herbata czarna |
Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Środa 29.03.2023r.
|
I. Pieczywo firmowe z masłem, serem, salami, pomidorem, og. Zielonym, Herbata z cytryną
|
Zupa z żółtej fasolki (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną pomidorowym |
|
Czwartek 30.03.2023r.
1,3,7,9 |
I. Chleb orkiszowy z masłem, pasztetem kremowym, ogórkiem i zieloną cebulką |
Zupa pomidorowa z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną kolorowym i lekkim dipem czosnkowym |
Parówki w cieście francuskim posypane sezamem |
Piątek 31.03.2023r.
|
I. Chleb królewski z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
|
Krem czosnkowy z grzankami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną cynamonem i cukrem |
|
Godziny posiłków:
Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.