JADŁOSPIS     
od 26.02.2024r. do 01.03.2024r.

Dzień     tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

26.02.2024r.




1,3,7,9

I. Chleb razowy z masłem, twarogiem z warzywami
Kakao
(dieta bezmleczna:
na mleku roślinnym)


II.
Banan, woda

Zupa chłopska (na wywarze mięsno warzywnym)
Kluski na parze (wyrób własny) z musem z owoców leśnych
Kompot
wieloowocowy


Grzanka ziołowo czosnkowa z dodatkiem żółtego sera
Herbata malinowa

   Wtorek

27.02.2024r.

 



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą oławską, pomidorem i zieloną sałatą

Herbata z miodem
II. Kalarepa, woda

Rosół z lanym ciastem (na wywarze mięsno warzywnym)
Filet z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchewki z ananasem
Kompot
wieloowocowy


Kasza manna z wiśniami
(dieta bezmleczna:
na mleku roślinnym)

Woda z limonką

     Środa

28.02.2024r.




1,3,7,9

I. Chleb kukurydziany z masłem, szynką drobiową, żółtym serem i ogórkiem konserwowym
Herbata z cytryną

II.
Kiwi, woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Pulpety z szynki gotowane w sosie włoskim z ziemniakami i surówką szefa kuchni    
Kompot wieloowocowy


Jabłko prażone z żurawiną i cynamonem
Biszkopciki
Herbata melisa

Czwartek

29.02.2024r.




       1,3,7,9

I. Bułka wieloziarnista z masłem, pastą z szynki, roszpunką i ogórkiem zielonym
Herbata z cytryną
II.
Marchew, woda

Krem z brokułów z gr. ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gyros z fileta z indyka z ryżem kolorowym i sosem tzatziki    
Kompot wieloowocowy

 

Mix świeżych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego
Herbata zimowa

   Piątek

01.03.2024r.

 




     1,3,7
,9

I. Chleb kanapkowy z masłem, jajkiem, rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem
(dieta bezmleczna: na mleku roślinnym)
II. Pomarańcza, woda

Zupa barszcz czerwony (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kopytka domowe z masłem klarowanym i cukrem trzcinowym
Kompot wieloowocowy

 

Galaretka tęczowa z kleksem z jogurtu greckiego
100% soczek pomarańczowy


 

Godziny posiłków:

         śniadanie - 9.00

           obiad - 12.00

           podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.