JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

22.01.2018 r. – 26.01.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

22.01.2018

PONIEDZIAŁEK

I. Płatki owsiane na mleku z dodatkiem suszonej śliwki, chałka z masłem, miodem i mieszanką prażonych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowca).

II. banan, marchewka, sok pomarańczowy/ woda min.

1, 7, 8

Zupa szpinakowa z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, gołąbki przyjazne dzieciom (ryż + kapusta biała +mięso drobiowo–wieprzowe + jajko + cebula) z sosem pomidorowym, kompot.

1, 7, 9

Chleb królewski (z ziarnami) z masłem, rukolą, polędwicą z drobiu, papryką czerwoną, zieloną oliwką i rzodkiewką, napar z melisy.

1, 6, 7

23.01.2018

WTOREK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem, pomidorkiem koktajlowym i kiszonym ogórkiem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. gruszka, mandarynka, sok przecierowy z march. / woda min.

1, 3, 7

Zupa koperkowa z zacierkami (na wywarze mięsno – jarzynowo– lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, rumsztyk z polędwiczki wieprzowej z cebulą czerwoną i żółtą, ziemniaki puree z koperkiem, sałatka z buraków pieczonych z żurawiną i jabłkiem, kompot.

1, 3, 7, 9

Kisiel domowyz truskawkami i kleksem z twarożku waniliowego (z prawdziwą wanilią)

7

24.01.2018

ŚRODA

I. Sałatka z mozzarelli, pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii (skropiona oliwą z oliwek), pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. ananas, jabłko, sok z czarnej porzeczki / woda mineralna.

1, 7

Zupa krem z marchewki (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) z grzankami ziołowymi, ze śmietaną, zieloną pietruszką, kotlecik ziemniaczany panierowany w sezamie (z czosnkiem, cebulką, lubczykiem) z sosem pieczarkowym, surówka z papryki, ogórków kiszonych i cebulki, kompot.

1, 7, 9

Bułka grahamka z masłem, pastą z kurczaka (wyrób własny), rzodkiewką i zieloną oliwką, herbata ziołowo – owocowa.

1, 7, 10

25.01.2018

CZWARTEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, schabem pieczonym i kleksem z guacamole (z papryką, cebulką i czosnkiem), kawa zbożowa z mlekiem.

II. banan, kiwi, sok z aronii / woda min.

1, 7

Barszcz czerwony z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo.-lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, kurczak w sosie potrawkowym, kasza gryczana, fasolka szparag. mix (ziel./żółta) gotowana al dente i posypana sezamem, kompot.

1, 7, 9, 11

Koktajl truskawkowy z dodatkiem siemienia lnianego (na maślance), podpłomyk (b/cukru).

1, 3, 7

26.01.2018

PIĄTEK

I. Twarożek „awanturka” (z rzodkiewką i szczyp.), pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. jabłko, marchewka, sok z aronii / woda mineralna.

1, 7

Zupa ogórkowa z ryżem (na wywarze mięsno – jarzynowo-lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, „różowa” rybka czyli filet z łososia (z pieca), ziemniaki surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem, marchewką, sosem jogurtowo-czosnkowym, kompot.

4, 7, 9

Talerzyk rozmaitości: cząstka banana, kiwi, mandarynki, żurawina suszona, orzechy laskowe, wafel zbożowy z amarantusem, herbata miętowa.

1, 8

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.