JADŁOSPIS od 23.05.2022r. do 27.05.2022r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

23.05.2022r.




     1,3,7,9

I. Płatki czekoladowe z mlekiem, bułka maślana z masłem i powidłami

 

II. Arbuz, woda

Zupa wiosenna (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Ryż zapiekany z jabłkiem i brzoskwiniami
Kompot
wieloowocowy


Chleb orkiszowy z masłem, pastą drobiową i papryką czerwoną
Herbata owocowa

   Wtorek

24.05.2022r.

 



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, ogórkiem konserwowym i białą rzodkiewką

Herbata czarna

II.
Marchewka, woda

Rosół z lanym ciastem(na wywarze mięsno warzywnym)
Kartacze z mięsem (wyrób własny) polane masłem klarowanym
Kompot
wieloowocowy


Jogurt naturalny ze świeżymi truskawkami
ciasteczko bebe
Woda

     Środa

25.05.2022r.




1,3,7,9

I. Chleb kanapkowy z masłem i żółtym serem
Herbata z cytryną


WYCIECZKA
Bigos dla dzieci z chlebem, herbata owocowa

Na drogę:
0,5 drożdżówki, banan, woda



Czwartek

26.05.2022r.




       1,3,7,9

I.Baton z masłem, parówki drobiowe dla dzieci z ketchupem
Herbata czarna

 

II.Gruszka, woda

Zupa krupnik z kaszy jaglanej (na wywarze mięsno warzywnym)
Nugetsy z fileta z kurczaka (wyrób własny) z ziemniakami
Surówka z selera
Kompot wieloowocowy

 

Chleb żytni z masłem, kiełbasą oławską i rzodkiewką
Herbata z dzikiej róży

Piątek

27.05.2022r.

 




     1,3,4,7
,9

I. Bułka grahamka z masłem, pastą z makreli w pomidorach i ogórkiem małosolnym
Herbata z cytryną


II. Kiwi, woda

Zupa szczawiowa z makaronem muszelki (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Domowy burger rybny z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej i marchewki
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto zebra (wyrób własny)
Lemoniada

 


 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.