JADŁOSPIS od 07.06.2021r. do 11.06.2021r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

07.06.2021r.






     1,3,7,9

I. Makaron zacierka na mleku, chałka ze 100% masłem orzechowym

 

 

 

II. Marchewka, woda

Krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną

Makaron świderki z białym serem, masłem i cynamonem
Kompot
wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, z pastą z czerwonej fasoli i papryką kolorową
Herbata z cytryną

   Wtorek

08.06.2021r.

 




1,3,7,9

I. Kanapka mix
Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, żółtym serem, og. konserw., białą rzodkiewką
Herbata z cytryną
II.
Jabłko, woda

Rosół z makaronem i lubczykiem (na wywarze mięsno warzywnym)
Kotlet schabowy panierowany z ziemniakami i surówką z młodej kapusty z koperkiem
Kompot
wieloowocowy


Kisiel owocowy z dodatkiem świeżych owoców
Woda z cytryną i miętą

     Środa

09.06.2021r.





1,3,7,9

I. Bułka alpejska z masłem, Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem i pomidorki koktajlowe
Kawa zbożowa z mlekiem

II.
Truskawki, woda

Zupa ogórkowa z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i dodatkiem warzyw  
Kompot wieloowocowy


Chleb razowy z masełkiem marchewkowym (wyrób własny) i roszponką
Herbata owocowa

Czwartek

10.06.2021r.




    1,3,6,7,8,9

I. Pieczywo firmowe z masłem, pasztetem kremowym, ogórkiem zielonym i rzodkiewką
Herbata z cytryną

 

II. Kiwi, woda

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz wieprzowy wielowarzywny z kaszą bulgur
Sałatka szwedzka
Kompot wieloowocowy

 

Koktajl egzotyczny na maślance z waflem drożdżowym

Piątek

11.06.2021r

 





     1,3,4,5,7


I. Pieczywo mieszane z masłem, twaróg z dodatkiem wędzonego łososia i koperku
Herbata czarna

II. Gruszka, woda

Zupa pomidorowa z makaronem muszelki (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Miruna po parysku z ziemniakami, surówka z młodej kapusty z marchewką i jabłkiem
Kompot wieloowocowy

 


Sernik na zimno (wyrób własny)
Lemoniada

 

JADŁOSPIS od 14.06.2021r. do 18.06.2021r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.06.2021r.






     1,3,7,9

I. Płatki czekoladowe na mleku, kajzerka z masłem i dżemem truskawkowym

 

 

 

II. Arbuz, woda

Zupa kartoflanka (na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr.

Racuchy drożdżowe z owocami
Kompot
wieloowocowy


Chleb królewski z masłem, białym serem, pomidorem i szczypiorkiem
Herbata z cytryną

   Wtorek

15.06.2021r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą sopocką, ogórkiem małosolnym i papryką
Herbata z cytryną

II.
Jabłko, woda

Zupa koperkowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Zrazy z szynki wieprzowej z ziemniakami

Surówka z marchewki i gruszki
Kompot
wieloowocowy


Smoothie malinowe
Paluch kukurydziany

     Środa

16.06.2021r.




1,3,7,9

I. Baton z masłem, kornetki dla dzieci, ketchup, sałatka z pomidora i ogórka
Herbata z cytryną

II.
Nektarynka, woda

Zupa meksykańska (na wywarze mięsno warzywnym)
Kluski z mięsem (wyrób własny) z cebulką
Kompot wieloowocowy


Chleb orkiszowy z masłem, kiełbasą żywiecką i kalarepą
Herbata owocowa

Czwartek

17.06.2021r.




    1,3,7,8,9

I. Pieczywo firmowe z masłem, polędwicą z indyka, zieloną sałatą, rzodkiewką i ogórkiem
Bawarka

II.Banan, woda

Zupa krupnik z lubczykiem (na wywarze mięsno warzywnym)
Rumsztyk wieprzowo drobiowy z ziemniakami
Mizeria
Kompot wieloowocowy

 

Jogurt naturalny ze świeżymi truskawkami
Lemoniada

Piątek

18.06.2021r

 




     1,3,7,9


I. Bułka grahamka z masłem,
Caprese (mozzarella, pomidor, bazylia)
Kawa zbożowa z mlekiem

II.Gruszka, woda

Zupa żurek z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym)
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto z rabarbarem (wyrób własny)
Kakao

 

                                                                 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.