JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

14.10.2019 r. – 18.10.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

14.10.2019

PONIEDZIAŁEK

 

1,3,7,9

I. Płatki kukurydziane na mleku, chałka z masłem i 100% konfiturą śliwkową

II. jabłko, sok winogronowy /woda

Zupa Rosół z makaronem (na wywarze mięsno - warzywnym) z jarzyną i zieloną pietruszką, Pierogi ruskie z przysmażoną cebulą i masłem (wyrób własny), Kompot wieloowocowy Tosty pełnoziarniste z szynką konserwową, serem, papryką czerwoną Herbata owocowa

15.10.2019

WTOREK

 

1,3,7,9

I. Baton z masłem, Parówki dla dzieci z ketchupem, pomidor koktajlowy Herbata z cytryną

II. kiwi, sok brzoskwiniowy /woda

Krem z brokułów i groszku zielonego posypane groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną. Gołąbki bez zawijania z mięsem drobiowo – wieprzowym polane sosem pomidorowym Kompot wieloowocowy Koktajl truskawkowy na maślance z nasionami chia Ciastko zbożowe

16.10.2019

ŚRODA

 

1,3,7,8,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem kremowym, ogórkiem zielonym i rzodkiewką Bawarka

II. banan, sok pomarańczowy/ woda

Zupa Żurek (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, Kotlet drobiowy z ziemniakami i burakami Kompot wieloowocowy Talerz owoców z żurawiną i orzechami Herbata z cytryną

17.10.2019

CZWARTEK

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, sałatą zieloną, pomidorem, herbata z cytryną

II. Śliwka, sok pomarańczowy/woda

Zupa Barszcz ukraiński (na wywarze mięsno - warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką, ze śmietaną. Pulpety w sosie koperkowym kasza bulgur, marchew ze słonecznikiem Kompot wieloowocowy Pieczywo orkiszowe z masłem, pasta z kurczaka z pomidorem i ogórkiem zielonym Woda niegazowana

18.10.2019

PIĄTEK

 

1,3,7,9

I. Baton z masłem, Twaróg ze szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem zielonym Kawa zbożowa z mlekiem

II. marchew, sok z cz. porzeczki/ woda

Zupa cebulowa z zacierką (na wywarze mięsno- warzywnym) jarzyną i zieloną pietruszką. Jajko sadzone z ziemniakami surówka z marchewki i kapusty pekińskiej. Kompot wieloowocowy Galaretka owocowa z kleksem z jogurtu greckiego /wyrób własny/ Herbata melisa

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.