JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

18.06.2018 r. – 22.06.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

18.06.2018

PONIEDZIAŁEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, polędwicą królewską, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. jabłko, kiwi, sok z aronii / woda mineralna.

1, 7

Zupa ogórkowa z ryżem (na wywarze mięsno- jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, koperkiem, filet z miruny smażony (panierowany w sezamie), ziemniaki, surówka z marchwi i chrzanu, kompot.

1, 3, 4, 7, 9, 11

Talerzyk rozmaitości: truskawki, cząstka banana, moreli, gruszki, rodzynki, daktyle suszone, ciasteczka be-be, herbata ziołowo – owocowa.

1, 3, 7

19.06.2018

WTOREK

I. Łódeczki z jajka gotowanego (2x1/4 szt.) z dipem jogurtowo-czosnkowo-koperkowym, pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. cząstka arbuza, sok przecierowy z marchewki / woda min.

1, 3, 7

Zupa z botwinki z ziemniakami (na wywarze mięsno - jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, ragout z indyka z warzywami, kasza pęczak, ogórek małosolny, kompot.

1, 7, 9

Budyń czekoladowy posypany prażonymi płatkami migdałowymi.

7, 8

20.06.2018

ŚRODA

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, roszponką, pasztetem pieczonym, papryką kolorową, zieloną oliwką i szczypiorkiem, kawa zbożowa z mlekiem

II. ananas, marchewka, sok pomarańczowy / woda min.

1, 3, 7

Zupa kalafiorowa z kaszą manną (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, zapiekanka z młodych ziemniaków po nelsońsku, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, żurawiną, jabłkiem, kompot.

1, 3, 7, 9

Koktajl z owoców leśnych (malina, jagoda) z dodatkiem siemienia lnianego, wafle zbożowez amarantusem

1, 7

21.06.2018

CZWARTEK

I. Twarożek „awanturka” (z rzodkiewką i szczypiorkiem), pieczywo mieszane z masłem, kawa zbożowa z mlekiem.

II. truskawki, kiwi, sok przecierowy z jabłek / woda mineralna

.1, 7

Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami ziołowymi (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, pulpet drobiowo - wieprzowy w „zielonym” sosie, ziemniaki, sałatka z czerwonej kapusty z kiszonym ogórkiem, jabłkiem i cebulką, kompot.

1, 3, 7, 9

Rogalik drożdżowy z masłem, miodem lipowym i prażonymi orzechami włoskimi, herbata z cytryną.

1, 3, 7, 8

22.06.2018

PIĄTEK

I. Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, pastą z makreli wędzonej, pomidorkiem koktajlowym i plasterkiem zielonej papryki, kawa zbożowa z mlekiem.

II. gruszka, morela, sok z czarnej porzeczki / woda mineralna.

1, 4, 7

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo – lubczykowym)ze śmietaną, jarzyną, koperkiem, makaron spaghetti z sosem bolońskim z warzywami posypany mozzarellą, kompot.

1, 3, 7, 9

Jogurt grecki z owocami sezonowymi i polewą czekoladową (wyrób własny).

7

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.