JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

21.05.2018 r. – 25.05.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

21.05.2018

PONIEDZIAŁEK

I Kiełbaska kornetka na ciepło, ketchup, do chrupania: biała rzodkiew, pieczywo mieszane z masełkiem march. (z tartą marchewką, czosnkiem, kurkumą i natką pietruszki), kawa zbożowa z mlekiem.

II truskawka, banan, sok /woda min.

1, 7

Zupa jarzynowa (z brukselką ) z ziemniakami (na wywarze mięsno- jarzynowo –lubczykowym) ze śmietaną, zieloną pietruszką, ryż paraboliczny zapiekany z jabłkami i cynamonem, kompot.

7, 9

Chleb żytni z masłem, sałatą zieloną, żółtym serem, pomidorem, kiszonym ogórkiem i szczypiorkiem, herbata z dzikiej róży.

1, 7

22.05.2018

WTOREK

I Kanapki z pieczywa mieszanegoz masłem, pasztetem pieczonym papryką czerwoną, plasterkiem awokado i rzodkiewką, kawa zbożowa z mlekiem.

II jabłko, kiwi, sok pomarańczowy / woda miner.

1, 3, 7

Domowy rosół lubczykowy (na wywarze mięsno-jarzynowo- lubczykowym) z jarzyną, zieloną pietruszkąkurczak pieczony, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z marchewką, jabłkiem, koperkiem, kukurydzą, żurawiną i olejem winogronowym, kompot.

1, 3, 9, 10

Kisiel domowy z malinami i kleksem z twarożku waniliowego(z prawdziwą wanilią).

7

23.05.2018

ŚRODA

I Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, kiełbasą krakowską, pomidorem, zielonym ogórkiem i kiełkami rzodkiewki, kawa zbożowa z mlekiem.

II ananas, marchewka, sok jabłkowy / woda mineralna

1, 7

Zupa krem z pieczonych buraków (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) podana z kleksem jogurtu greckiego i prażonymi pestkami dyni, kotlecik z jaj, ziemniaki, szpinak z czosnkiem i serkiem feta, kompot.

1, 3, 7, 9

Koktajl truskawkowy (na maślance) z dodatkiem siemienia lnianego, podpłomyk b/dodatku cukru.

1, 3, 7

24.05.2018

CZWARTEK

I Rogalik drożdżowy z masłem, serkiem twarogowym muśnięty powidłem śliwkowym, kakao

II mandarynka, kiwi, sok karotka / woda mineralna.

1, 3, 7

Zupa ogórkowa z ziemniakami (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, bitka z szynki wieprzowej z mieszanką cebul (białą/czerwoną /żółtą), kaszotto pomidorowe, fasolka szparagowa zielona gotowana na parze z sezamem, kompot.

1, 7, 9, 11

Chleb żytni z masłem, pastą jajeczną (ze szczypiorkiem) i papryką kolorową (zieloną, czerwoną i żółtą), herbata ziołowo – owocowa.

1, 3, 7, 10

25.05.2018

PIĄTEK

I Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, sałatą zieloną, polędwicą z drobiu, pomidorem, ogórkiem małosolnym i zieloną cebulką, kawa zbożowa z mlekiem.

II banan, jabłko, sok wieloowocowy / woda mineralna.

1, 7

Zupa „groszkowa” z zacierkami (na wywarze mięsno – jarzynowo - lubczykowym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką, „różowa” rybka z pieca (czyli filet z łososia z ziołami i pieprzem cytrynowym), ziemniaki, surówka z marchewki i chrzanu(z olejem lnianym), kompot.

1, 3, 4, 7

Budyń z kaszy jaglanej (gotowanej na mleku) z sosem z owoców leśnych (100% jagoda / malina).

7

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.