JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

18.03.2019 r. – 22.03.2019 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

18.03.2019

PONIEDZIAŁEK

 

1,3,7,9

I. Płatki kukurydziane na mleku z żurawiną, Rogalik z masłem i 100% dżemem brzoskwiniowym

II. mandarynka, sok pomarańczowy / woda

Zupa żurek (na wywarze mięsno-warzywnym) jarzyną, zieloną pietruszką Racuchy z jabłkami prażonymi posypane cukrem pudrem (własny wyrób) Kompot wieloowocowy Koktajl z truskawek na maślance z siemieniem lnianym Podpłomyk

19.03.2019

WTOREK

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i pomidorem Kawa zbożowa

II. jabłko, sok przecierowy z marchewki / woda

Zupa rosół z lanym ciastem (na wywarze mięsno - warzywnym), jarzyną, zieloną pietruszką Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki posypane zieloną pietruszką surówka z marchewki i słonecznika Kompot wieloowocowy Pieczywo mieszane z masłem, szynką gotowaną, rzodkiewką, ogórkiem zielonym Herbata z cytryną

20.03.2019

ŚRODA

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, papryką czerwoną, ogórkiem zielonym Bawarka

II. kiwi, sok jabłkowy/woda

Zupa kalafiorowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką Makaron spaghetti z sosem bolońskim, mięsem mielonym i warzywami Kompot wieloowocowy Banan z bitą śmietaną posypany wiórkami czekolady (wyrób własny) Herbata owocowa

21.03.2019

CZWARTEK

 

1,3,7,9

I. Baton z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem i szczypiorkiem Herbata owocowa

II. banan, sok z cz. porzeczki / woda

Zupa pomidorowa z makaronem literki (na wywarze mięsno-warzywnym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką Kotlet mielony wieprzowy z ziemniakami, marchewka z groszkiem z podprawą zacierną Kompot wieloowocowy Baton z masłem, pasta z kurczaka z ogórkiem kiszonym i papryką Herbata owocowa

22.03.2019

PIĄTEK

 

1,3,4,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, żółtym serem, pomidorem, ogórkiem zielonym Kawa zbożowa z mlekiem

II. jabłko, sok winogronowy/woda

Krem z groszku zielonego z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno-warzywnym) ze śmietaną, jarzyną, zieloną pietruszką Filet z miruny panierowany w sezamie z ziemniakami, zasmażaną kapustą Kompot wieloowocowy Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym z nasionami chia Herbata z cytryną

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.