JADŁOSPIS od 20.03.2023r. do 24.03.2023r.

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.03.2023r.




1,3,7,9

I. Mini bułka z masłem, białym serem, rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
Kakao


II. Marchewka, woda

 

Kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym)
Omlet ze szczypiorkiem z ziemniakami i surówką szefa

Kompot wieloowocowy

 

Chleb żytni z masłem, pastą z kukurydzy i rukolą
Herbata owocowa

   Wtorek

21.03.2023r.

 


1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, pomidorem
Herbata z cytryną

II. Jabłko, woda

Krem cebulowy z grzankami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kotlet mielony drobiowo wieprzowy w sosie koperkowym z kaszą bulgur i burakami
Kompot wieloowocowy


Budyń waniliowy z sokiem malinowym
Woda

     Środa

22.03.2023r.




1,3,7,9

I. Baton z masłem, białą szynką i papryką czerwoną
Herbata czarna


II. Banan, woda

Zupa brokułowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym posypany żółtym serem

Kompot wieloowocowy


Tosty pełnoziarniste z serem i szynką
Herbata zimowa

Czwartek

23.03.2023r.




       1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą oławską, rzodkiewką i ogórkiem
Herbata czarna


II. Mandarynka,woda

Krem z marchewki z pestkami dyni (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Nugetsy z fileta z kurczaka (wyrób własny) z ziemniakami i surówką „colesław”

Kompot wieloowocowy

 

Smoothie brzoskwiniowe Paluch kukurydziany

Piątek

24.03.2023r.

 



       1,3,4,7,9

I. Chleb razowy z masłem, jajkiem, pomidorem i zieloną cebulką
Bawarka


II. Kiwi, woda

Barszcz (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Paluszki rybne (wyrób własny)
z ziemniakami i mixem sałat z sosem winegret

Kompot wieloowocowy

 


Jabłko prażone z brzoskwinią rodzynkami i cynamonem
100% sok pomarańczowy

 

 

JADŁOSPIS od 27.03.2023r. do 31.03.2023r.

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
27.03.2023r.




     1,3,7,9

I. Zacierka na mleku
Rogalik z masłem i dżemem owocowym



II. Jabłko, woda

Zupa ziemniaczana z dod. kiełbasy (na wywarze mięsno warzywnym)

Kluski na parze z sosem brzoskwiniowym
Kompot wieloowocowy


Chleb orkiszowy z masłem, serkiem topionym i pomidorem
Herbata malinowa

   Wtorek

28.03.2023r.




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z indyka i papryką kolorową

Herbata czarna

II. Gruszka, woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kotlet schabowy z ziemniakami
Surówka z og. Konserwowego i czerwoną cebulą

Kompot wieloowocowy


Kisiel wiśniowy
Podpłomyk
Woda

     Środa

29.03.2023r.




1,3,7,9

I. Pieczywo firmowe z masłem, serem, salami,

pomidorem, og. Zielonym,

Herbata z cytryną


II. Pomarańcza, woda

Zupa z żółtej fasolki (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gołąbki bez zawijania w sosie

pomidorowym
Kompot wieloowocowy


Shake bananowy z dodatkiem ciemnego kakao (wyrób własny)
Paluch kukurydziany

Czwartek

30.03.2023r.

 

1,3,7,9

I. Chleb orkiszowy z masłem, pasztetem kremowym, ogórkiem i zieloną cebulką
Herbata czarna
II. Kiwi, woda

Zupa pomidorowa z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gyros z indyka z ryżem

kolorowym i lekkim dipem

czosnkowym
Kompot wieloowocowy

 

Parówki w cieście francuskim posypane sezamem
Herbata z cytryną

Piątek

31.03.2023r.

 



       1,3,7,9

I. Chleb królewski z masłem, jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem


II. Marchewka, woda

Krem czosnkowy z grzankami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kopytka z masłem klarowanym

cynamonem i cukrem
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto marchewkowe (wyrób własny)
Kakao

 

 

 

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.