JADŁOSPIS  

od 15.02.2021r. do 19.02.2021r. 
(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)
 

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

15.02.2021r.






     1,3,7,9

I. Płatki ciniminis z mlekiem
Bułka kajzerka z 100% masłem orzechowym  

 



II. Marchew, woda

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr. i śmietaną

Kluski leniwe z białym serem masłem i cynamonem
Kompot
wieloowocowy


Chleb królewski z masłem, pasta z fasoli czerwonej i biała rzodkiewka
Herbata owocowa

   Wtorek

16.02.2021r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, ogórkiem konserwowym i pomidorem
Herbata z cytryną


II.
Jabłko, woda

Zupa kalafiorowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Sznycel drobiowo wieprzowy z ziemniakami
Surówka zimowa z kapusty pekińskiej
Kompot
wieloowocowy


Koktajl jagodowy na maślance z nasionami chia
paluch kukurydziany

     Środa

17.02.2021r.





1,3,7,9

I. Bułka grahamka z masłem, z twarogiem z rzodkiewki i ogórka zielonego
Kawa zbożowa z mlekiem


II.
Kiwi, woda

Zupa szpinakowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Pierogi ruskie z cebulką (wyrób własny)
Kompot wieloowocowy


Kisiel wiśniowy
Podpłomyk
Napar z melisy

Czwartek

18.02.2021r.




       1,3,7,9

I.Pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki konserwowej, pomidorem i rzodkiewką
Herbata z cytryną

 

II. Banan, woda

Krem z groszku zielonego (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron spaghetti z sosem bolońskim i dodatkiem warzyw
Kompot wieloowocowy

 


Chleb żytni z masłem z polędwicą z indyka i ogórkiem zielonym
Herbata owocowa

Piątek

19.02.2021r

 





       1,3,7,9


I. Baton z masłem,
sałatka jarzynowa
Herbata z cytryną





II. Kiwi, woda

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Miruna panierowana z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto zimowe z jabłkiem (wyrób własny)
Kakao

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.