JADŁOSPIS od 19.04.2021r. do 23.04.2021r.

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

19.03.2021r.






     1,3,7,9

I. Bułka alpejska z masłem, twaróg z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem
Kakao

 

II. Gruszka, woda

Zupa z soczewicy z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną

Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem
Kompot
wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, pastą z awokado z czosnkiem i kiełkami rzodkiewki
Herbata owocowa

   Wtorek

20.03.2021r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową, papryką kolorową
Herbata z cytryną


II.
Marchew, woda

Rosół z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym) Kotlet schabowy z ziemniakami
Kapusta biała duszona z koperkiem
Kompot
wieloowocowy


Kisiel poziomkowy
Paluch kukurydziany
Napar z melisy

     Środa

21.03.2021r.





1,3,7,8,9,10

I. Baton z masłem, kiełbasą oławską, sałatą zieloną, pomidorem, ogórkiem zielonym
Kawa zbożowa z mlekiem


II.
Mandarynka, woda

Zupabrokułowa z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz wieprzowy z łopatki, kasza jęczmienna, buraki domowe z chrzanem

Kompot wieloowocowy


Parówki w cieście francuskim z sezamem
Herbata z cytryną

Czwartek

22.04.2021r.




       1,3,7,9

I. Bułka wieloziarnista z masłem, szynką z indyka, kalarepą i pomidorem
Herbata czarna



II. Kiwi, woda

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron muszelki z kurczakiem, warzywami posypany żółtym serem

Kompot wieloowocowy

 


Mix owoców tropikalnych w galaretce
Lemoniada        

Piątek

23.04.2021r

 





       1,3,4,7,9


I. Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem
Herbata z cytryną


II. Jabłko, woda

Krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kotlet jajeczny ze szczypiorkiem, ziemniaki, groszek zielony z nutą mięty
Kompot wieloowocowy

 


Bułeczki drożdżowe z nadzieniem różanym
Kakao

 

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.