JADŁOSPIS 

od 20.05.2024r. do 24.05.2024r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.05.2024r.

1,3,7,9

I. Bułka kajzerka z masłem i twarożkiem straciatella

Kakao (dieta bezmleczna: na mleku owsianym)

II.
Kalarepa, woda

Krem z zielonych warzyw z gr. ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Placuszki waniliowe z jabłkiem (wyrób własny)
Kompot wieloowocowy


Chleb słonecznikowy z masłem ziołowym, ogórkiem zielonym i papryką kolorową
Herbata czarna

Wtorek

21.05.2024r.

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, sałatą zieloną i pomidorem malinowym

Herbata czarna
II. Nektarynka, woda

Rosół z lanym ciastem (na wywarze mięsno warzywnym)
Filet z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchewki
Kompot wieloowocowy


Kisiel cytrynowy

Podpłomyk

Woda z limonką

Środa

22.05.2024r.


1,3,7,9

I. Chleb foremkowy z masłem, polędwicą drobiową, ogórkiem i rzodkiewką
Herbata z cytryną
II.
Arbuz, woda

Zupa z botwinki (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Łazanki domowe z mięsem, kapustą i dodatkiem pieczarek
Kompot wieloowocowy


Tosty pełnoziarniste z serem, szynką i papryką
Herbata malinowa

Czwartek

23.05.2024r.


1,3,7,9

I. Baton z masłem, pasztetem domowym, papryką i ogórkiem kiszonym
Herbata z cytryną
II.
Gruszka, woda

Zupa wiosenna (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz z szynki wieprzowej z kaszą bulgur i surówką z ogórka konserwowego z czerwoną cebulą i miodem
Kompot wieloowocowy

 

Mus ananas – mango (wyrób własny)
Wafle ryżowe

Piątek

24.05.2024r.

 

1,3,4,7,9

I. Chleb wiejski z masłem, pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pomidorem
Bawarka
II. Marchew, woda

Zupa toskańska z makaronem orzo (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Filet z morszczuka z ziemniakami i mixem sałat z sosem winegret
Kompot wieloowocowy

 

Sernik na zimno (wyrób własny)
Lemoniada

 

 

 

JADŁOSPIS 

od 27.05.2024r. do 31.05.2024r.

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

27.05.2024r.

1,3,7,9

I. Chałka z masłem i dżemem z cz. porzeczki

Płatki czekoladowe na mleku (dieta bezmleczna: na mleku owsianym)

II.
Marchew, woda

Kapuśniak z kiszonej kapusty (na wywarze mięsno warzywnym)
Kluski na parze z sosem jogurtowym ze świeżymi truskawkami
Kompot wieloowocowy


Chleb wieloziarnisty z masłem, pastą z fileta z kurczaka i roszponką
Napar z owoców leśnych

Wtorek

28.05.2024r.

 

1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą lisiecką, ogórkiem zielonym i pomidorem

Herbata z cytryną
II.
Kalarepa, woda

Krupnik z kaszy bulgur (na wywarze mięsno warzywnym)
Sznycel mielony drobiowy z ziemniakami i buraczkami z chrzanem
Kompot wieloowocowy


Mix świeżych owoców z dodatkiem jogurtu i nasion chia
Lemoniada

Środa

29.05.2024r.


1,3,7,9

I. Chleb foremkowy z masłem, 100% parówkami drobiowymi z ketchupem i ogórkiem małosolnym
Herbata czarna

II.
Arbuz, woda

Zupa ogórkowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Spaghetti w sosie bolońskim z dodatkiem żółtego sera
Kompot wieloowocowy


Shake waniliowy (wyrób własny)
paluch kukurydziany

Czwartek

30.05.2024r.


WOLNE

 

 

 

 

Piątek

31.05.2024r.

 

1,3,7,9

I. Baton z masłem, żółtym serem, ogórkiem konserwowym i rzodkiewką
Herbata z cytryną

Zupa ziemniaczana (na wywarze mięsno warzywnym)
Kaszotto jarskie z warzywami
Kompot wieloowocowy

 

Batonik Muesli

100% sok pomarańczowy

 

 

 

 

 

 

Godziny posiłków:

         śniadanie - 9.00

           obiad - 12.00

           podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.