JADŁOSPIS

(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

12.11.2018 r. – 16.11.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

12.11.2018

PONIEDZIAŁEK

WOLNE WOLNE WOLNE

13.11.2018

WTOREK

1, 3, 4, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem i polędwicą sopocką, pomidorem i szczypiorkiem Herbata z cytryną

II. Banan, sok przecierowy z marchewki /woda

Rosół (na wywarze mięsno – warzywnym) z jarzyną i zieloną pietruszką z lanym ciastem. Kluski leniwe z białym serem polane masłem klarowanym, surówka z marchewki i brzoskwiń kompot wieloowocowy Baton z masłem, pastą z tuńczyka i szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym Napar z melisy

14.11.2018

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, twaróg z ogórkiem zielonym, czosnkiem, szczypiorkiemBawarka

II. Marchew do chrupania sok pomarańczowy / woda

Krem z marchwi (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, z groszkiem ptysiowym, Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, kasza orkiszowa, surówka z selera, jabłka i rodzynek Kompot wieloowocowy Mix owocowy z podpłomykiem Herbata owocowa

15.11.2018

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem Parówka „Agatka” dla dzieci, ketchup, pomidorki koktajlowe Kawa zbożowa z mlekiem

II. Gruszka, sok winogronowy/ woda

Zupa pieczarkowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, z ziemniakami, naleśniki z kremem czekoladowym i bananem, Kompot wieloowocowy Chleb żytni z szynką konserwową, papryką czerwoną i ogórkiem zielonym, Kakao

16.11.2018

PIĄTEK


1, 3, 7, 9 

I. Płatki kukurydziane z mlekiem Chałka z masłem i powidłami śliwkowymi

II. Kiwi sok multiwitamina /woda

Zupa fasolowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, z ziemniakami Gulasz wielowarzywny z papryką, pieczarkami, cukinią, ryż paraboliczny Kompot wieloowocowy Kisiel wiśniowy z rodzynkami (wyrób własny) paluch kukurydziany, Herbata miętowa

 

19.11.2018 r. – 23.11.2018 r.

DATAŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK

19.11.2018

PONIEDZIAŁEK

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z kiełbasą oławską, pomidorem, ogórkiem zielonym szczypiorkiem, Kawa zbożowa z mlekiem

II. Jabłko, sok czarna porzeczka/woda

Zupa pomidorowa (na wywarze mięsno - warzywnym) ze śmietaną, jarzyną i zieloną pietruszką, z makaronem literki, Kotlet z jaj, ziemniaki, marchewka z groszku z podprawą zacierną, Kompot wieloowocowy Budyń z kaszy jaglanej z sokiem malinowym (wyrób własny) Herbata owocowa

20.11.2018

WTOREK

1, 3, 7, 9

I. Płatki owsiane na mleku z żurawiną, Rogalik z masłem i 100% brzoskwiniową konfiturą

II. Mango, sok jabłkowy/ woda

Kapuśniak (na wywarze mięsno – warzywnym) z jarzyną i zieloną pietruszką z ziemniakami Bitki z szynki wieprzowej z mieszanką cebul, Kasza gryczana, surówka z buraków i jabłka Kompot wieloowocowy Chleb orkiszowy z masłem, szynką konserwową, ogórkiem zielonym i rzodkiewką Herbata owocowa

21.11.2018

ŚRODA

1, 3, 7, 9

I. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem kiszonym i pomidorem

II. Kiwi, sok przecierowy z marchewki / woda

Zupa szpinakowa (na wywarze mięsno - warzywnym) z zacierką Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami surówka z kapusty pekińskiej, marchewką i rodzynkami Kompot wieloowocowy Galaretka owocowa z kleksem z jogurtu greckiego(wyrób własny) Ciastko zbożowe z rodzynkami

22.11.2018

CZWARTEK

1, 3, 7, 9

I. Chleb królewski z masłem, jajkiem na twardo, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem Herbata z cytryną

II. Gruszka, sok multiwitamina/woda

Zupa jarzynowa (na wywarze mięsno-warzywnym) z ziemniakami Kluski na parze z sosem wiśniowym (wyrób własny) Kompot wieloowocowy Baton z masłem, sałatą zieloną, szynką konserwową, i pomidorem Herbata owocowa

23.11.2018

PIĄTEK


1, 3, 4, 7, 9 

I. Pieczywo mieszane z żółtym serem, papryką czerwoną i rzodkiewką Kawa zbożowa z mlekiem

II. Jabłko, sok pomarańczowy/ woda

Zupa krupnik (na wywarze mięsno - warzywnym) z jarzyną i zieloną pietruszką, Filet z miruny panierowany w sezamie, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewka i jabłkiem Kompot wieloowocowy Koktajl jagodowy na maślance z dodatkiem siemienia lnianego Podpłomyk

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.30

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.