JADŁOSPIS
od 21.09.2020r. do 25.09.2020r.
(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)

 

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

21.09.2020r.






     1,3,7,9

I. Zupa mleczna z ryżem
Rogalik z masłem i dżemem z czarnej porzeczki

II. Jabłko, woda

Zupa rosół z lanym ciastem(na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr.

Makaron świderki z białym serem i sosem owocowym
Kompot
wieloowocowy


Chleb królewski z masłem, z twarogiem ze szczypiorku, rzodkiewki i ogórka zielonego
Herbata owocowa

   Wtorek

22.09.2020r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką drobiową z ogórkiem małosolnym i białą rzodkiewką
Kawa inka


II.
Marchewka, woda

Zupa bro0kułowa(na wywarze mięsno warzywnym)ze śmietaną jarzyną, ziel. pietr.
Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami i surówką z marchewki i słonecznika
Kompot
wieloowocowy


Kasza manna z sosem malinowym
Lemoniada

     Środa

23.09.2020r.





         1,3,7,9

I. Baton z masłem, sałatka jajeczna z dodatkiem kolorowych warzyw
Herbata z cytryną


II. Śliwka, woda

Zupa pomidorowa z makaronem literki (na wywarze mięsno warzywnym), ze śmietaną, jarzyną, ziel. pietr.
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Kompot
wieloowocowy


Parówki w cieście posypane żółtym serem
Herbata owocowa

Czwartek

24.09.2020r.




     1,3,7,9

I.Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, sałatą zieloną i pomidorem
Bawarka

 

II. Jabłko, woda

Zupa krem z groszku zielonego (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną z jarzyną, ziel. pietr.
Makaron spaghetti z sosem bolońskim i dodatkiem warzyw
Kompot wieloowocowy

 

Chleb królewski z masłem, pastą z awokado, pomidorem i papryką kolorową
Herbata z cytryną

Piątek

25.09.2020r

 




     1,3,4,7,9


I. Pieczywo mieszane z masłem, pastą z makreli w pomidorach z białym serem i szczypiorkiem
Herbata z cytryną

II.Banan, woda

Zupa cebulowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną z jarzyną, ziel. pietr.
Jajko sadzone, ziemniaki i surówką jesienną
Kompot wieloowocowy

 


Ciasto biszkopt z owocami i galaretką (wyrób własny)
Lemoniada

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.