JADŁOSPIS od 06.12.2021r. do 10.12.2021r.

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

06.12.2021r.





     1,3,7,8,9

I. Makaron zacierka na mleku, Chałka z miodem i orzechami

 

 

II. Serek waniliowy, soczek pomarańczowy

Zupa fasolowa (na wywarze mięsno warzywnym)

Ryż ze świeżymi owocami i kleksem z jogurtu greckiego
Kompot
wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, pastą jajeczną i roszponką
Napar z dzikiej róży

   Wtorek

07.12.2021r.

 



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, szynką konserwową, kalarepą i papryką czerwoną
Herbata czarna

II.
Marchew, woda

Zupa marchewkowa z pestkami dyni (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kotlet mielony drobiowo wieprzowy z ziemniakami
Kapusta
Kompot
wieloowocowy


Legumina bananowa
podpłomyk
Woda z pomarańczą

     Środa

08.12.2021r.




1,3,7,9

I. Baton z masłem, Szwedzki stół (ser, szynka, sałata, jajko, papryka, pomidor, og. Zielony, rzodkiewka)
Herbata z cytryną

II.
Gruszka, woda

Zupa toskańska (na wywarze mięsno warzywnym)
Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem i serem feta
Kompot wieloowocowy


Chleb królewski z masłem, polędwicą drobiową i pomidorem
Herbata z imbirem

Czwartek

09.12.2021r.




    1,3,7,9

I.Bułka alpejska z masłem, parówki dla dzieci z ketchupem, pomidor koktajlowy
Herbata z cytryną

II.Banan, woda

Zupa ogórkowa z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz wielowarzywny z kaszą gryczaną
Kompot wieloowocowy

 

Smoothie tropikalne
Ciastko zbożowe

Piątek

10.12.2021r

 



1,3,7,9

I. Chleb firmowy z masłem, z twarożkiem z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku
Kawa zbożowa z mlekiem



II.Mandarynka, woda

Barszcz ukraiński (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Kotlet jarski z ziemniakami
Sałata lodowa z sosem vinegrete
Kompot wieloowocowy

 


Kruche ciasteczka z marmoladą (wyrób własny)
Sok jabłkowy

 

 

JADŁOSPIS od 13.12.2021r. do 17.12.2021r.

 

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

13.12.2021r.





     1,3,7,9

I. Płatki cynamonowe z mlekiem, bułka maślana z masłem i dżemem morelowym

 

II. Marchew, woda

Zupa kapuśniak (na wywarze mięsno warzywnym)

Naleśniki z białym serem, rodzynkami i musem owocowym
Kompot
wieloowocowy


Chleb żytni z masłem, guacamole i papryką kolorową
Herbata owocowa

   Wtorek

14.12.2021r.

 




1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, pasztetem pieczonym, ogórkiem konserwowym i białą rzodkiewką
Herbata z cytryną

II.
Jabłko, woda

Rosół z makaronem z jaj przepiórczych (na wywarze mięsno warzywnym)
Schab panierowany z ziemniakami i surówką Colesław
Kompot
wieloowocowy


Kisiel żurawinowy
Biszkopty
Sok multiwitamina

     Środa

15.12.2021r.





1,3,7,9

I. Bułka wieloziarnista z masłem, kiełbasą kminkową, pomidorem i ogórkiem zielonym
Bawarka

II.
Pomarańcza, woda

Zupa jarzynowa(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym z kaszą bulgur, surówka szefa kuchni
Kompot wieloowocowy


Parówki w cieście francuskim z sezamem

Herbata owocowa

Czwartek

16.12.2021r.




       1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z indyka, żółtym serem,rzodkiewką i papryką
Herbata z cytryną

 

II.Kiwi, woda

Zupa koperkowa z zacierką(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym warzywami i sosem beszamelowym
Kompot wieloowocowy

 

Deser mleczny wiśniowy
Sok pomarańczowy

Piątek

17.12.2021r

 




     1,3,4,7
,9

I. Chleb królewski z masłem, pastą z makreli w pomidorach, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem


II.Winogrona b/p, woda

Zalewajka z ziemniakami(na wywarze mięsno warzywnym)
Jajko sadzone z ziemniakami
Kalafior na parze
Kompot wieloowocowy

 


Galaretka tęczowa (wyrób własny) z kleksem z jogurtu naturalnego
Woda z limonką

 

 

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.