JADŁOSPIS
od 15.02.2021r. do 19.02.2021r.
(numery w nawiasach odnoszą się do alergenów. Patrz: lista na dole strony)
Dzień tygodnia |
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Poniedziałek 15.02.2021r.
|
I. Płatki ciniminis z mlekiem
II. Marchew, woda |
Krem z dyni z groszkiem ptysiowym (na wywarze mięsno warzywnym) z jarzyną, ziel. pietr. i śmietaną Kluski leniwe z białym serem masłem i cynamonem |
|
Wtorek 16.02.2021r.
|
I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą żywiecką, ogórkiem konserwowym i pomidorem
|
Zupa kalafiorowa (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Środa 17.02.2021r.
|
I. Bułka grahamka z masłem, z twarogiem z rzodkiewki i ogórka zielonego
|
Zupa szpinakowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Czwartek 18.02.2021r. |
I.Pieczywo mieszane z masłem, pastą z szynki konserwowej, pomidorem i rzodkiewką
II. Banan, woda |
Krem z groszku zielonego (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Piątek 19.02.2021r
|
I. Baton z masłem,
|
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną |
|
Godziny posiłków:
Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.