JADŁOSPIS od 05.12.2022r. do 09.12.2022r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
05.12.2022r.



     1,3,7,9

I. Płatki kukurydziane na mleku, Chałka z masłem i dżemem jagodowym

II. Kalarepa, woda

Zupa kapuśniak(na wywarze mięsno warzywnym)

Ryż z cukrem trzcinowym, cynamonem i kleksem ze śmietany
Kompot wieloowocowy


Chleb żytniz masłem, pastą z kurczaka i roszponką
Herbata czarna

   Wtorek

06.12.2022r.



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą kminkową i białą rzodkiewką

Herbata z cytryną


II. Jabłko, woda

Zupa brokułowa z makaronem muszelki(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Rumsztyk drob.-wieprz. z ziemniakami i buraczkami domowymi z chrzanem
Kompot wieloowocowy


Kisiel wiśniowy
Paluch kukurydziany

Woda

     Środa

07.12.2022r.

 


1,3,7,9

I. Bułka alpejska z masłem, schabem pieczonym i ogórkiem zielonym
Herbata z limonką

II. Pomarańcza, woda

Zupa krupnik (na wywarze mięsno warzywnym)
Makaron farfalle z filetem z kurczaka, szpinakiem i żółtym serem
Kompot wieloowocowy


Chleb orkiszowy z masłem marchewkowo ziołowym
Napar z melisy

Czwartek

08.12.2022r.




     1,3,7,9

I.Batonz masłem, kiełbasą oławską, szynką z fileta, sałatą zieloną i pomidorem
Bawarka

II.Kiwi, woda

Zupa koperkowa z zacierką(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gulasz z szynki wieprzowej, ziemniaki,surówka z og.konserwowego i czerwoną cebulą

Kompot wieloowocowy

 

Smoothie tropikalne
Biszkopty

Piątek

09.12.2022r.

 

 

 

1,3,7,9

I. Chleb królewski z masłem, pastą z makreli w pomidorach i białym twarogiem
Herbata czarna
II. Banan, woda

Zupa barszczbiały (na wywarze mięsno warzywnym)
Kotlet jajeczny ze szczypiorkiem
Sałata lodowa z jogurtem greckim i ziemniakami

Kompot wieloowocowy

 

Galaretka tęczowa
Soczek karotka

 

JADŁOSPIS od 12.12.2022r. do 16.12.2022r.

Dzień   tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek
12.12.2022r.



1,3,7,9

I. Owsianka zimowa z żurawiną
Bułka kajzerka z masłem i miodem

II. Marchewka, woda

Zupa grochowa z kiełbasą (na wywarze mięsno warzywnym)

Kluski na parze nadziewane malinami polane sosem czekoladowym (wyrób własny)
Kompot wieloowocowy

Chleb orkiszowy z masłem, żółtym serem i pomidorem
Herbata owocowa

   Wtorek

13.12.2022r.

 



1,3,7,9

I. Pieczywo mieszane z masłem, polędwicą z indyka i ogórkiem konserwowym

Herbata czarna


II. Jabłko, woda

Zupa ogórkowa(na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Makaron penne z filetem z kurczaka i warzywami
Kompot wieloowocowy


Budyń czekoladowy

Woda z pomarańczą

     Środa

14.12.2022r.



1,3,7,9

I. Chleb firmowyz masłem, Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
Kawa zbożowa z mlekiem


II. Gruszka, woda

Rosół z makaronem (na wywarze mięsno warzywnym)
Schab panierowany z ziemniakami, surówka Colesław
Kompot wieloowocowy


Wafle ryżowe ze 100% masłem orzechowym
Herbata owocowa

Czwartek

15.12.2022r.




       1,3,7,9

I.Baton z masłem, Parówki dla dzieci z ketchupem
Herbata z cytryną

II. Mandarynka, woda

Zupa szpinakowa z zacierką (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Gołąbki bez zawijania dla dzieci w sosie pomidorowym
Kompot wieloowocowy

 

Tosty pełnoziarniste
Herbata limonkowa

Piątek

16.12.2022r.

 

 

1,3,7,9

I. Chleb razowy z masłem, żółtym serem i pomidorem
Herbata czarna

 

II. Kalarepa, woda

Zupa barszcz (na wywarze mięsno warzywnym) ze śmietaną
Burger rybny z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, marchewką i żurawiną
Kompot wieloowocowy

 

Ciasto korzenne

(wyrób własny)

Herbata imbirowa z pomarańczą

 

 

Godziny posiłków:

  • śniadanie - 9.00
  • obiad - 12.00
  • podwieczorek - 14.15

 

Kuchnia zatrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie.

 

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 

3. Jaja i produkty pochodne; 

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: 

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: 

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 

10. Gorczyca i produkty pochodne; 

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 

14. Mięczaki i produkty pochodne.

 

(1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.